World scout jamboree 2023!

23 august, 2023 av Lauritz Johan Eikli Rygh

I sommer var det arrangert jamboree i Sør-Korea. En jamboree er en verdensspeiderleir der alle mellom 14 og 17 år kan delta, dette vil si at man bare kan delta én gang i livet. De arrangeres hvert fjerde år og neste jamboree er i Polen i 2027.

Fire av speiderne i 1.Haugerud deltok på den tjuefemte jamboreen som fant plass i sommer. Sammen med 43000 andre speidere og 700 norske speidere, møtte de mange forskjellige kulturer og fikk spist mye spesiell mat. Speiderne fra 1.Haugerud var alle i tropp 13, Blåstål. Tropp 13 forlot Norge den 26. Juli og kom hjem 13. August. Leiren var preget av en hetebølge, noe som gjorde at man måtte sørge for å få i seg nok drikke. Til tross for varmen så fikk vi mange fine leiropplevelser, vi lærte om speiding fra hele verden og møtte mange kule mennesker.

Mandag 7. August fikk speiderne vite om et tyfonvarsel. En tyfon er en type storm som også er kalt «tropisk syklon». Speiderne fra 1.Haugerud fikk vite dette 10:30 lokal tid og klokken 21:00 skulle hele den norske kontigenten evakueres ut av leirområdet og til et hotell i den koreanske byen Incheon. Da tyfonen passerte hotellet som alle de norske speiderne sov på så hadde den norske kontigenten innført portforbud og det var ikke lov å forlate hotellet. Dette var kun et sikkerhetstiltak for å forsikre seg at ingen ble skadet under tyfonen.

Avslutningsseremonien ble holdt 11. August, men ble flyttet til «Seoul world cup stadium». Selve seremonien ble holdt ved at noen koreanske speidere ga jamboree flagget videre til noen polske speiderne som er arrangører for den 26. jamboreen. På grunn av hetebølgen ble K-pop konserten som egentlig skulle finne sted den 6. august ble flyttet til den 11. Etter at seremonien var over så startet K-pop konserten «K-pop super live», her opptrådte blant annet k-pop stjernene NewJeans, ITZY og MAMAMOO. Altså så ble avslutningsseremonien og konserten slått sammen til én.

Dagen etter Avsluttningseremonien, den 12. August, begynte hjemreisen for den norske kontigenten. Noen tropper kom hjem senere, men troppen som de 4 fra 1.Haugerud begynte hjemreisen den 12. og kom hjem den 13. August.

Danskene holdt leirbål da vi var i Incheon.
34000 speidere som går mot åpningsseremonien.
Avslutingsleirbålet
Dette er et bilde av teltene som speiderne sov i.